Skip to content

Training reflecteren

Aanpak

Eén van de hbo-competentie is: “in staat zijn om te reflecteren”.
Wat is reflecteren nu precies en is dat hetzelfde als evalueren? Waarom is reflecteren een aparte competentie in het HBO en hoe doe je dat dan? In deze training krijg je antwoord op deze vragen en leer je ook hoe je kunt reflecteren, door middel van een aantal praktische oefeningen.

Leerlijn

Wat is reflecteren?

Letterlijk betekent reflecteren: “Weerkaatsen of overdenken (van Dale)”. Bedoeld wordt echter: Terugblikken op je eigen persoonlijke handelen en ervaringen, daarover nadenken en van daaruit nieuwe keuzes maken. Je houdt jezelf als het ware een spiegel voor. Op die manier zie je wat beter kan en waar je ontwikkelpunten liggen. Dit zorgt er weer voor dat je nieuwe dingen uitprobeert en daarvan leert. Reflectie is dus niet alleen terugkijken, maar ook vooruitkijken.

Evalueren houdt in dat je achteraf bekijkt hoe een bepaald proces of gebeurtenis is verlopen of hoe een resultaat tot stand is gekomen. Evalueren is alleen terugkijken.

Reflecteren is in het HBO een aparte competentie omdat je in je latere beroep als hbo-professional in staat moet zijn om je eigen professionele handelen steeds onder de loep te nemen en te verbeteren. Letterlijk wordt deze competentie als volgt verwoord:

“Methodisch en reflectief denken en handelen het stellen van realistische doelen, eigen werkzaamheden planmatig aanpakken en reflecteren op eigen beroepsmatig handelen, op basis van het verzamelen en analyseren van relevante informatie” (Commissie Franssen 2001).

Wil je meer informatie over andere trainingen en Incompany trajecten?

training 5

Praktische informatie

Doelgroep

Ben jij verpleegkundige, doktersassistente of arts in opleiding? Dan is deze training iets voor jou! Je kan deze training heel goed toepassen in je dagelijks leven, zowel werk als privé. Want het in staat zijn om te reflecteren helpt je in je denken en in je handelen.

10.00-13.00

10 personen

€100

Startdatum

op aanvraag

Je resultaat

Aan het eind van deze training kun je:

Uitleggen wat reflecteren is en wat het verschil is met evalueren

Twee methodes beschrijven die je kunt gebruiken om te reflecteren

Reflecteren op een zelfgekozen situatie met behulp van twee verschillende methodes

Op basis van die reflectie een reflectieverslag schrijven

Ons netwerk

Samenwerkingen

Contact

Vragen?

Vul het contact formulier in.
Cyrus Care neemt binnen 24 uur telefonisch of via de mail contact met jou op.

Schrijf je hier in

Schrijf je hier in